
11
CS
UŽITEČNÉ RADY
DORTY, KOLÁČE, MOUČNÍKY A CHLÉB
A PEČIVO
Pro přípravu dortů, koláčů amoučníků doporučujeme
použít funkci „Horký vzduch“ apro chléb apečivo
funkci „Horký vzduch + pára“.
Používejte tmavě zbarvené kovové pečicí formy
avždy je položte na dodaný rošt.
Kpečení určitých pokrmů, jako jsou např. sušenky
nebo rohlíky, je případně možné použít pekáč nebo
jiné nádobí.
Abyste zjistili, zda je připravovaný pokrm dopečený,
zapíchněte do jeho středu špejli: Pokud ji vytáhnete
čistou, je moučník nebo chléb upečený.
Jestliže použijete dortové formy snepřilnavým
povrchem, nevymazávejte okraje máslem, protože
koláč by se nemusel na okrajích rovnoměrně
zvednout.
Jestliže moučník či koláč během pečení klesne,
nastavte příště nižší teplotu. Zvažte rovněž, zda
nemůžete použít méně tekutiny nebo promíchávat
těsto více zlehka.
Jestliže je spodní část koláče promáčená, snižte rošt
apřed vložením náplně do koláče posypte dno koláče
strouhankou nebo nadrobenými sušenkami.
PIZZA
Plech lehce vymažte tukem, aby byl spodek pizzy
křupavý.
KYNUTÍ
Přikryjte formu stěstem vlhkou utěrkou aumístěte ji
na pečicí plech. Vložte do trouby do úrovně1 nebo2.
Doporučujeme nechat těsto kynout vtroubě, neboť
ta zajišťuje stabilnější teplotu, než je vprostředí
sběžnou pokojovou teplotou. Je nicméně dobré
zkontrolovat těsto brzy (zhruba po třetině celkové
doby kynutí). Mohlo by se stát, že vykyne příliš.
Můžete nechat kynout itažené nebo nakrájené těsto,
které již částečně nakynulo: Přikryjte pečicí plech
utěrkou aumístěte je do úrovně2 nebo3. Potřebný
čas pro vykynutí se bude pohybovat okolo poloviny
běžné doby. Doba kynutí těsta na pizzu je přibližně
jedna hodina na 1kg těsta.
ÚSPORA ENERGIE
Je-li trouba zapnutá, ujistěte se, že dvířka jsou dobře
uzavřená apři pečení je otevírejte co nejméně.
Je-li to možné, umístěte jídlo přímo na dodané
příslušenství anepoužívejte žádné další nádobí.
Není-li to nezbytné, troubu před pečením
nepředehřívejte.
Za účelem zkrácení doby přípravy aúspory energie
nakrájejte potraviny na malé, stejnoměrně velké
kousky.
Při delším vaření (např. déle než 30minut)
doporučujeme vposlední fázi přípravy snížit teplotu:
Zbytkové teplo uvnitř trouby bude dostatečné pro to,
aby se pokrm dopekl.
Zbytkové teplo používejte kohřívání jídel.
Komentáře k této Příručce